0730669797 hej@sayndo.se

Kurs: Gör film
för sociala medier

Kursbeskrivning

Det behöver inte vara vare sig svårt eller dyrt att producera film för webb och sociala medier. I den här kursen lär du dig grunderna för att göra det själv. Vi går igenom hur du kan planera en inspelning, skapa ett bildspråk och genomföra inspelningen. Du får också hjälp att klippa filmen, med målet att du i slutet av kursen ska ha en film som är färdig för publicering.

Kursledare

Johannes Jakobsson har arbetat 15 år som frilansjournalist med fokus på rörlig bild. Han har bland annat arbetat med tv-produktioner som Nyhetsmorgon, Efterlyst och Veckans brott. Utöver det har han producerat film för webb och sociala medier för såväl offentliga som privata verksamheter.

För vem?

– Jobbar du på en kommunikationsavdelning som tar hjälp av externa parter för att skapa rörligt material, men ni vill göra mer film internt?

– Har du börjat arbeta med att göra film på företaget, men får inte riktigt till produktionen?

Det här är en kurs för dig som vill ha grunderna för filmproduktion, för att sen fortsätta att utvecklas på egen hand.

Form & upplägg

Kursen pågår under 4 veckor, med 1 digital utbildningstimme per vecka.

Mellan tillfällena övar du själv för att omsätta informationen du får i praktiken.

2 av utbildningstillfällena genomförs i grupp med andra kursdeltagare medan 2 tillfällen genomförs enskilt med dig och kursledaren.

Tillfälle 1 – grupp

Vi går igenom grunderna för vad som behövs gällande planering för att skapa en film. Ska du ha ett färdigt manus eller en lista öppna frågor att ställa till en deltagare? Hur lång tid tar det? Var ska ni vara någonstans? Vad behövs det för bilder, och hur långa ska de vara?

Vi tittar också på bildspråk och vilken typ av utrustning du kanske vill ha utöver din mobiltelefon. Hur bilderna ser ut och var personerna i filmen är placerade får stor påverkan på hur slutprodukten upplevs.

Tillfälle 2 – individuellt

Veckan efter tillfälle 1 bokar vi in en enskild timme med dig som deltagare. Här får du ett professionellt stöd för att din planerade inspelning ska bli bra. Kanske har du börjat planera din inspelning och har frågor kring din inspelningsplan, var du ska placera kameran och vilka typ av klippbilder du behöver för att skapa en bra film. Allt detta reder vi ut specifikt för att din film ska bli så bra som det bara går.

Tillfälle 3 – grupp

Nu har du spelat in material och är redo för att börja klippa. Under den här timmen går vi igenom grunderna i Adobe Premiere Pro. Vi påbörjar ett projekt tillsammans, importerar filmfiler och klipper ihop en sekvens så att den är redo att publiceras.

Vi tittar också på enklare effekter och textning av filmen.

Tillfälle 4 – individuellt

Här får du ett professionellt stöd i hur du klipper färdigt din film. Mellan tillfälle 3 och 4 har du själv börjat klippa, men kanske inte kommit hela vägen i mål. Du får tid att ställa de frågor som du har och får hjälp att färdigställa ditt filmprojekt.

Vad behövs för att genomföra kursen?

Du behöver en smartphone att filma med och en dator med programmet Adobe Premiere Pro installerat.

Premiere Pro hämtar du på Adobes hemsida. En gratisperiod på några dagar brukar erbjudas, därefter prenumererar du mot en kostnad.